JUL / BOŻE NARODZENIE
Pierwsza niedziela Adwentu przypada na około cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem. To właśnie wtedy ludzie zapalają pierwszą świecę w adwentowym świeczniku. Jest to zawsze szczególne wydarzenie, wyczekiwane z niecierpliwością.
W telewizji od 1 do 24 grudnia emitowany jest specjalny świąteczny program kalendarzowy dla młodzieży, składający się z 24 odcinków. Służy również jako jako odliczanie do świąt.
Pod rozświetloną choinką leżą prezenty, świece świecą jasno, a na stole (po szwedzku smörgåsbord) przygotowano wszystkie klasyczne potrawy: świąteczną szynkę, kiełbasę wieprzową, mieszankę jajek i sardeli (gubbröra), sałatkę śledziową, marynowanego śledzia, domowy pasztet z wątróbek, chleb żytni o smaku brzeczki (vörtbröd), ziemniaki i specjalne danie rybne – lutfisk.
Kiedy wszyscy już się najedzą, przybywa sam Święty Mikołaj, aby życzyć zebranym wesołych świąt i rozdać prezenty.